dilluns, 15 desembre de 2014

Fins a sempre, Joan-Josep

Ens dol comunicar que el company i amic Joan-Josep Morer Folcra ha mort avui a l’edat de 66 anys.

En Joan-Josep, vocal de la junta directiva de l’Associació Amics del Tren Olot-Girona, ha estat una gran persona; afable i assenyat, treballador incansable i amant de la seva família, els amics i els trens. Serveixi aquesta fotografia on se’l veu conduint la locomotora del tren tripulat d’en Bas, per donar-li el nostre darrer adéu.

Et trobarem molt a faltar, Joan-Josep. Descansa en pau!

Des d’aquí també volem fer arribar el nostre més sentit condol a familiars i amics.

dijous, 11 desembre de 2014

RailExpo 2014 [Vídeo]


Aquest vídeo d'Alain Bertone és un bon reportatge de les maquetes exposades a RailExpo 2014
(La maqueta de la línia ferroviària Olot-Girona surt del minut 5:08 al minut 6:44)

dilluns, 8 desembre de 2014

El tren d'Olot amb la Marató de TV3


Circulació del tren tripulat d’en Bas
Parc de l'Estació de Sant Esteve d'en Bas
Diumenge 14 de desembre, d'11 a 13 hores

En motiu de la Jornada solidària de la Via “0” 
la recaptació anirà destinada a la Marató de TV3

diumenge, 7 desembre de 2014

Passeig fotogràfic per RailExpo 2014


Dijous passat us vam deixar un recull de fotos de la participació de la nostra entitat a la fira RailExpo París 2014. Avui farem un passeig fotogràfic per la fira i les demés maquetes exposades, totes elles d’una excepcional qualitat. Certament RailExpo és l’esdeveniment de referència del modelisme ferroviari!

dissabte, 6 desembre de 2014

El tren d'Olot - Eduard Pallejà Simón

El diumenge 16 de novembre d’enguany vaig agafar el tren, que venia de Girona, a l’estació de Les Planes d’Hostoles, on hi havia anat d’excursió. Tornava cap a Olot. A l’estació, formada per un edifici de planta baixa i pis, a les afores del poble, només hi havia una dona esperant el tren, ben vestida, amb un bolso de mà. A la terrasseta del pis de l’estació, un empleat ferroviari guaitava la maniobra d’arribada-parada-arrencada del tren. La parada va ser curta. Quan el cap d’estació va tocar el xiulet, el tren es va posar en marxa.

Poca estona després, un cop passat el túnel a la sortida de Les Planes, arribàvem a l’estació de Sant Feliu de Pallerols, també a les afores del poble. Aquí, l’edifici de l’estació només té planta baixa, encara que més llarga que la de Les Planes, amb un hortet al costat proveït d’un pou d’aigua. Hi havia tres homes esperant el tren, un dels quals portava un parell de contenidors plens de llet per vendre. Aquí va baixar una família que venien de Girona, segons van dir, i que es van haver d’esperar per creuar la via perquè en aquells moments passava l’automotor que anava cap a Girona.

La parada següent va ser Sant Esteve d’en Bas, on l’estació és a la part baixa del poble. Aquí no va pujar ni baixar ningú al tren, per això la parada va ser molt curta. La gent que hi havia a l’estació - un home amb un nen, una dona amb un cistell i un parell de persones més - només semblaven haver vingut a distreure’s una mica  veient passar el tren. Em va cridar l’atenció l’hortet que hi ha a l’estació, molt ben cuidat per dues dones que en aquells moments hi remenaven.

Pocs minuts després, el tren arribava a Les Preses. En aquesta estació, de planta baixa i pis, també hi havia un hort, més petit que el de l’estació de Sant Esteve, però també amb un pou d’aigua per regar-lo. De les dues dones que vaig veure a l’hort, n’hi havia una que s’afanyava a estendre la roba al sol. Un cop les tres dones i l’home que esperaven a l’estació van haver pujat al tren, aquest va seguir viatge cap a  Olot.

El trajecte que ens faltava fer va passar de pressa. A l’alçada de l’ermita de Sant Roc, un cop travessat el túnel, les fonts de Sant Roc ens van donar la benvinguda a l’esplanada de l’estació d’Olot, final de trajecte. Aquí l’edifici és molt més gran que el de les altres estacions, tal i com correspon a la capital de la comarca de la Garrotxa. A l’andana principal hi havia força gent esperant la sortida d’un altre tren cap a Girona. Jo, com que el dia estava una mica ennuvolat, em vaig donar pressa per baixar del tren i sortir de l’estació quan tot just passaven cinc minuts de les cinc de la tarda, segons el rellotge de la pròpia estació.

I quan ja semblava que ho tenia tot controlat, tan punt vaig haver passat la porta de sortida, em vaig adonar que tot havia estat … una ocurrència!. En realitat, acabava de sortir de la magnífica maqueta que els Amics del tren Olot-Girona han construït per deixar constància de l’esdeveniment que va significar per a Olot l’establiment d’una línia de tren a començaments del segle XX. La maqueta que, exposada a la segona planta de l’edifici de La Caritat d’Olot aquell dia, m’ha fet gaudir d’un viatge ben divertit.

(Relat d’Eduard Pallejà Simón, fet a Olot el novembre de 2014 i tramès a la nostra entitat per correu electrònic el 5 de desembre següent. Les fotografies són del mateix autor)

dijous, 4 desembre de 2014

dimecres, 3 desembre de 2014

Premi a la maqueta europea RailExpo 2014


L’Associació Amics del Tren Olot-Girona (ASAMTOG) ha rebut aquest cap de setmana passat a París el PREMI A LA MAQUETA EUROPEA RailExpo 2014, per la maqueta en H0m de la línia ferroviària Olot-Girona. Aquesta distinció reconeix a la millor maqueta no francesa presentada al certamen i el concedeix la revista especialitzada RMF Modelisme conjuntament amb els organitzadors del certamen Traverses des Secondaires.

RailExpo és la gran exposició internacional dedicada al modelisme ferroviari que s’organitza anualment a París. En l’edició d’enguany hi han participat més de 150 expositors, entre fabricants, editors, modelistes i associacions, i s’han pogut contemplar 32 magnifiques maquetes provinents de França, Bèlgica, Itàlia, Suïssa, Gran Bretanya i Espanya.


La maqueta presentada per la nostra entitat a RailExpo era una de les mes grans del certamen i reprodueix tot el tram garrotxí de la línia ferroviària: 18 metres lineals de maqueta amb les estacions d’Olot, Les Preses, Sant Esteve d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d’Hostoles.

A l’acte de lliurament dels premis els organitzadors han destacat l’excepcional qualitat de les maquetes presentades aquest any alhora que han volgut deixar constància de la perfecció i “amor” amb que els modelistes han realitzat els seus treballs. 

Amb gran satisfacció pel reconeixement rebut volem aprofitar per donar les gràcies a tothom qui d’una manera o altra ha col·laborat amb l’entitat a fer realitat aquest projecte.

dimarts, 2 desembre de 2014

Agenda d'activitats del mes de desembre

Us recordem les activitats previstes per aquest mes de desembre:
  
El tren d’Olot amb la Marató de TV3
Circulació del tren tripulat
En motiu de la Jornada solidària de la Via “0” la recaptació anirà destinada a la Marató de TV3
Parc de l'Estació de Sant Esteve d'en Bas
Diumenge 14 de desembre, d'11 a 13 hores

Dinar d’aniversari de l’ASAMTOG
Per a socis, famílies, amics i simpatitzants
Restaurant l’Hostalet
C/ Vic, 8 - Hostalets d’en Bas
Diumenge 14 de desembre, a les 14h

dimarts, 25 novembre de 2014

Aquest cap de setmana: RailExpo París!!

RailExpo és la gran exposició internacional dedicada al modelisme ferroviari que es pot veure anualment a París. L’esdeveniment de referència a Europa que reuneix aficionats, artesans, fabricants, editors, clubs i associacions, tots apassionats pels ferrocarrils. Aquest any la fira es porta a terme els dies 28, 29 i 30 de novembre al Parc d’exposicions de Cergy Pontoise, París.

Com segurament ja sabeu, l’Associació Amics del Tren Olot-Girona ha estat convidada a participar a RailExpo 2014 amb la maqueta en H0m de la línia ferroviària Olot-Girona. Hi exposarem tot el tram garrotxí de la línia, 18 metres lineals de maqueta amb 5 estacions (d’Olot a Les Planes d’Hostoles).

Possiblement serà la fita més important dels 15 anys de vida de la nostra entitat i la veritat és que n’estem ben orgullosos, tant pel reconeixement de la feina feta com pel que representa per Olot i la Garrotxa.

Per això us convidem a visitar-nos a la fira i ens faria molta il·lusió poder compartir una estona plegats. Ens trobareu al nostre estand de 36 m2, a l’emplaçament R7 del pavelló 2. L’horari d’obertura de la fira és divendres i dissabte de 10 a 19h i diumenge de 10 a 18h.

Informació del certamen: www.railexpo.info

divendres, 21 novembre de 2014

Difonent el tren d’Olot entre la mainada

Entre les diverses col·laboracions que els Amics del Tren Olot-Girona portem a terme sovint, una de les que ens fa més il·lusió és la de difondre el món ferroviari i el tren d’Olot entre la mainada. Per aquest motiu sempre que podem fem activitats i xerrades a centres d’Educació Infantil i Primària, generalment de la Garrotxa.

Aquests darrers dies hem anat a fer unes petites xerrades, acompanyades de suport audiovisual, als alumnes de 1r de Primària de l’Escola la Bòbila de Les Preses i als de 1r i 2n de Primària de l’Escola Castellroc de Castellfollit de la Roca.

A més, els nens i nenes de l’Escola Castellroc també han vingut a pujar al tren tripulat d’en Bas i aquesta és la foto de record que ens han enviat:


Moltes gràcies nens i nenes!!!