diumenge, 22 febrer de 2015

La maleïda reforma fiscal

Ahir vam assistir a una reunió informativa convocada per la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (FCAF)  i portada a terme a Esplugues de Llobregat, amb la finalitat d’aclarir dubtes sobre les repercussions que els diferents canvis normatius en matèria de fiscalitat i transparència tenen sobre les entitats sense ànim de lucre. 

Cal dir que en aquest aspecte, el futur serà força més complicat.  

Referent a aquest mateix tema el ple de l’Ajuntament d'Olot mostrà el rebuig a fer pagar l'impost de societats a les associacions. Tots els grups a excepció del PP van votar a favor d'una moció que reclama que les entitats sense ànim de lucre estiguin exemptes fiscalment (Notícia publicada NacióLaGarrotxa.cat el 20 de febrer).

Alhora, la confederació de l’associacionisme i cultura popular s’inclou entre les catorze federacions de Catalunya que demanen el desenvolupament d’un nou marc fiscal per les associacions, mitjançant un manifest en desacord de la Llei estatal de l’Impost de Societats (Notícia publicada al web de Ens de l’Associonisme Cultural Català).

dijous, 19 febrer de 2015

La supervivència de les associacions

L’any 2015 ha començat amb molts canvis en l’àmbit de les entitats sense ànim de lucre. Els canvis legislatius porten implícits una voluntat de forçar aquestes entitats a professionalitzar-se. És per això que s’han incrementat les obligacions i les responsabilitats. Les entitats afronten un replantejament de tota la seva estructura interna, cosa que afecta, en molts casos, la seva viabilitat futura i la continuïtat en la seva acció associativa.

En primer lloc, s’ha modificat la normativa de l’impost sobre societats per la qual es modifica el règim de les entitats parcialment exemptes. A partir d’ara, totes les entitats hauran de presentar impost sobre societats, independentment del càlcul de la corresponent quota tributària resulti a pagar o no. Això suposa que estaran obligades també a portar comptabilitat per partida doble, una formalitat que fins ara no es demanava.

En segon lloc, s’ha modificat la normativa referent al mecenatge i s’han introduït nous incentius fiscals per promoure els donatius continuats. L’accés a aquest règim, però, està restringit només a les entitats que tinguin la consideració d’utilitat pública, és a dir, les fundacions i les associacions d’utilitat pública (categoria que ha de ser atorgada per la Generalitat i que és francament difícil d’aconseguir avui en dia).

En tercer lloc, ha entrat en vigor la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta normativa, a més d’afectar les administracions públiques, també afecta les fundacions i associacions privades si compleixen determinats requisits, sobretot si reben subvencions. Així, estaran obligades a publicar periòdicament informació a la seva pàgina web, tant organitzativa com pressupostària.

Tot això se suma a altres obligacions que afecten aquest tipus d’entitats però que no sempre es compleixen, com és el cas de la normativa de protecció de dades o de blanqueig de capitals, que tenen règims sancionadors importants.

En conclusió, el món de les entitats sense ànim de lucre experimentarà forts canvis durant el 2015. Les obligacions formals, el control i l’exigència en la professionalització de les seves estructures s’incrementa, i això farà que moltes s’hagin de plantejar com encaren el futur. No podem oblidar que el règim de responsabilitats d’aquest tipus d’entitats fa que aquesta recaigui sobre els membres del seu òrgan de govern, tals com les juntes directives o el patronat.
  
(Article de Marc Rius, advocat i economista, publicat a Vallès Econòmic número 2)

dimecres, 28 gener de 2015

Al març torna ExpoTren

Els propers 14 i 15 de març es portarà a terme a la Fira de Lleida la sisena edició del Saló de l’Oci Ferroviari ExpoTren.

Com en les edicions anteriors l’Associació Amics del Tren Olot-Girona hi serà present, enguany amb la totalitat del tram garrotxí de la maqueta de la línia ferroviària d’Olot a Girona en H0m i l’acompanyament destacat d’en Naoise, el gegant ferroviari de l’entitat.

Més informació al web ExpoTren.

diumenge, 25 gener de 2015

La 7mana Girona: reportatge de la maqueta del tren Olot-Girona

Després del premi obtingut a RailExpo 2014, la Xarxa TV Locals de Catalunya ha efectuat un reportatge de la maqueta de la línia ferroviària Olot-Girona. El reportatge s’ha emès aquest divendres a diverses televisions locals de les comarques gironines, entre elles Olot TV, dins el programa La 7mana Girona. Aquest és el resultat:


diumenge, 18 gener de 2015

Contra el tancament del Tren Groc


Davant el possible tancament de la línia del Tren Groc entre Font Romeu i La Tor de Querol/Enveig, que podria ser efectiu durant el 2015, a França s’està portant a terme una recollida de signatures en contra del tancament i per la millora de la línia, nous horaris, obertura d’estacions i una millora general de l’explotació ferroviària.

Salvar el Tren Groc és cosa de tots i és per això que us animem a tots i totes que col·laboreu amb la vostra signatura. L’enllaç des d’on es pot signar és el següent:

dijous, 15 gener de 2015

El projecte de ferrocarril de Torelló a Olot

El Cosidor Digital és una associació cultural fundada l’any 2005 que treballa per la recuperació, preservació i revalorització del patrimoni cultural material i immaterial de la Vall del Ges i àrees veïnes, i que publica un blog molt interessat anomenat El Cosidor Digital 2.0.

En aquest mateix blog el passat 15 de juny de 2014 van publicar l’article El projecte de ferrocarril de Torelló a Olot, el qual us recomanem molt de llegir, i que explica la història del ferrocarril que es va projectar ara fa 135 anys  paral·lelament amb el d’Olot a Girona.

dimarts, 13 gener de 2015

En Naoise a París

El darrer número de la revista MasTren destaca la visita a París d'en Naoise, el gegant ferroviari de la nostra entitat, i el premi que ha rebut la maqueta de la línia ferroviària Olot-Girona a RailExpo 2014