dilluns, 28 d’octubre del 2013

Signatura de conveni, presentació del CIFOG i conferència de Pere Macias

Divendres 25 d’octubre, dins la programació de la 9a Setmana del Tren a Catalunya dedicada enguany a la Gestió i conservació del Patrimoni Industrial Ferroviari, es va portar a terme a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa un acte organitzat per l’Associació Amics del Tren Olot-Girona en el que van participar la senyora Montserrat Mallol i Soler, directora dels Museus d’Olot, el senyor Estanis Vayreda i Puigvert, regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç i Turisme de l'Ajuntament d'Olot, el senyor Pere Macias i Arau, doctor enginyer de camins, diputat al Congrés i exalcalde d’Olot, i el senyor Ignasi Riera i Blanch, president de l’Associació Amics del Tren Olot-Girona.

L’acte es va iniciar amb la signatura del conveni de dipòsit de la maqueta de l’estació d’Olot al Museu de la Garrotxa. La senyora Mallol va intervenir donant les gràcies als membres de l’associació per aquesta cessió tot indicant que el museu també preservarà els objectes de l’antic tren que l’associació ja disposa i els que va rebent en donacions, al igual que assessorarà dels procediments a seguir per la restauració de cada objecte en particular segons els criteris museístics que estableixin els tècnics.

A continuació el senyor Riera va presentar l’avantprojecte del Centre d’Interpretació del Ferrocarril Olot-Girona (CIFOG), una proposta de l’entitat que té per objectius preservar la memòria del tren i fomentar-ne el coneixement; recuperar, restaurar, conservar i catalogar tot el seu material ferroviari i documentació; i contribuir a la promoció econòmica de la ciutat a partir de l’enfortiment de la marca “Tren d’Olot”. L’equipament ha de permetre una exposició permanent sobre el ferrocarril, la mostra del material mòbil real i de la col·lecció d’objectes del tren d’Olot, l’arxiu del fons documental i audiovisual i l’exposició d’una gran maqueta totalment operativa de tota la línia ferroviària Olot-Girona. El projecte també proposa la construcció d’un parc ferroviari per a tren tripulat a l’esplanada de l’estació.

Tot seguit el senyor Vayreda va donar les gràcies a l’Associació Amics del Tren Olot-Girona per l’avantprojecte presentat i per la feina que estan portant a terme en la restauració dels cotxes de passatgers originals del tren i en la realització de les maquetes de la línia ferroviària, però molt especialment per la difusió continuada del tren d’Olot des de que fa dos anys van organitzar els actes per commemorar els 100 anys de l’arribada del tren a a Olot.

Finalment el senyor Macias va efectuar una conferència sobre el Patrimoni ferroviari en la que ens va recordar que aquest patrimoni no només és el material mòbil sinó que també ho són els edificis, objectes i la traça de l’antic traçat; i que cal protegir-lo fent una feina molt curosa que es concreta en 4 eixos: preservació, restauració, exposició i funcionament. Alhora, va fer especial esment a les grans possibilitats turístiques que té el ferrocarril en general i a Olot en concret, posant d’exemple ferrocarrils recuperats tant a Catalunya com a altres països europeus, els quals són utilitzats per un nombre molt elevat d’usuaris. Va recordar que a l’any 1987, quan era alcalde d’Olot, va dir que Olot tenia un gran potencial turístic i l’endemà li van dir de tot... i per acabar va dir que per portar-ho a terme a Olot ja tenim l’espai, el material i l’associació, per tant només ens manca el finançament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada